Jong Hoogeveen

Samen werken aan een betere toekomst voor onze jeugd

Uitdaging

In 2015 werd Hoogeveen genoemd in de top 30 van slechtste gemeenten om in op te groeien. De gemeente besloot deze negatieve trend te doorbreken en een toekomst te creëren waarin alle kinderen kansrijk kunnen opgroeien. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Nota Jeugd, een gezamenlijke visie met maatschappelijke organisaties. Hoofdvragen waren: hoe bieden we betere kansen voor de jeugd in Hoogeveen, ondanks uitdagingen zoals toxische stress, beperkte ouderbetrokkenheid en een te kleine leefwereld voor kinderen?

Aanpak

Het programma Jong Hoogeveen werd opgericht als platform voor samenwerking tussen scholen, ouders, maatschappelijke organisaties en de gemeente. The Alignment House speelt hierin de rol als strategisch partner en stuurt het proces, structureert de samenwerking en brengt focus aan in de aanpak.

De aanpak richt zich op drie centrale thema’s:
1. Vergroten van ouderbetrokkenheid: we ondersteunen bij het ontwerpen van strategieën om ouders actiever te betrekken bij het leer- en groeiproces van hun kinderen.

2. Aanpakken van toxische stress: Door middel van gerichte analyses en workshops helpen we scholen en partners inzicht te krijgen in de problematiek, zodat er concrete acties ondernomen kunnen worden.

3. Vergroten van de leefwereld van kinderen: we faciliteren intensievere samenwerkingen tussen scholen en maatschappelijke partners en helpt kansen te creëren buiten de directe omgeving van kinderen.


Samen hebben we een format ontwikkeld voor schoolspecifieke plannen, die de unieke behoeften van iedere school en wijk centraal stellen. Samen met de betrokkenen wordt dit format toegepast op alle 32 basisscholen in Hoogeveen. In 2023 werden de eerste drie plannen opgeleverd, en tegen eind 2025 hebben alle scholen een plan.
Een sessie van Jong Hoogeveen,
We slaan de handen ineen met al onze partners, om samen de intergenerationele problematiek van armoede en lage verwachtingen te doorbreken
– Woordvoerder Jong Hoogeveen

Impact

1. Betere samenwerking: Scholen functioneren als centrale hubs in een netwerk van partners, ondersteund door een heldere strategie.
2. Concrete vooruitgang: De eerste plannen laten al verbeteringen zien in ouderbetrokkenheid en ondersteuning van leerlingen.
3. Toegenomen betrokkenheid: Communicatiemiddelen zoals video’s van koploperscholen en inspiratiesessies helpen partners en ouders mee te nemen in het proces.

Met Jong Hoogeveen wordt stap voor stap een stevig fundament gelegd voor een inclusieve en duurzame toekomst waarin alle kinderen de kans krijgen om te groeien en te bloeien. Bekijk hier de video!

Wil je meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met duurzame maatschappelijke impact?