Energietransitie: ‘It takes a child to raise a village’
12 juli 2021

Het belang van participatie

Het is zo onderhand een welbekend riedeltje: per 2050 Nederland broeikasgasvrij. Het in Parijs opgestelde Klimaatakkoord van 2015 heeft vele grootschalige initiatieven in gang gezet waar ook Nederland haar bijdrage levert – denk aan bijvoorbeeld de 100 Resilliet Cities, en de SGD’s. Er wordt dus hard aan gewerkt Nederland klaar te stomen voor een duurzaam toekomstplaatje. Wel komen deze ambities nog veelal van bovenaf, en ligt er een uitdaging in deze te vertalen naar een hands-on aanpak waar ook de burgers in beeld komen. We weten ondertussen ten slotte dat de energietransitie er eentje is die we enkel gezamenlijk onder de duim gaan krijgen, zo geeft ook het Klimaatakkoord aan. Maar hoe doe je dat? Het wegwerken van aardgas uit de Nederlandse huishoudens is nu nog een opgave waarbij voor velen vooral het prijskaartje opvalt, of simpelweg een aversie oprijst vanwege de hoge gedoe-factor. Dus hoe krijg je iedereen aan boord? En wat is dan de volgende stap?
Dit is één van de vraagstukken waar The Alignment House vol overgave haar hoofd over breekt. In het kader van regio’s laten we je daarom graag kennismaken met de energietransitie van Voorschoten. Voorschoten is een mooi voorbeeld van een context waarin de motivatie er is en de ideeën bestaan – lokaal trots naar verwezen als ‘De Belofte van Voorschoten’. Waar het hen nog aan ontbrak was een plan waarin al deze krachten – vanuit macro, meso én micro niveau – gebundeld werden, om zo tot daadwerkelijke verandering te komen.

It takes a child to raise a village

Voor wie staat er het meeste op het spel? Welke groep heeft het meeste baat bij het verwezenlijken van de energietransitie? Deze bottom- up vraagstelling maakte dat we in de aanpak van dit project het vizier gericht hebben op de mensen van de toekomst: de jeugd van nu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze doelgroep – t/m het 30ste levensjaar – nog ondergerepresenteerd is in het proces, ondanks het belang dat deze groep heeft bij een verduurzamende leefomgeving.
We draaien de uitspraak ‘it takes a village to raise a child’ daarom doelbewust om. De traditionele betekenis ligt in het idee dat een hele gemeenschap van mensen met kinderen moet omgaan om die kinderen te laten ervaren en groeien in een veilige en gezonde omgeving. We betrekken jongeren bij het project door ze te benaderen via scholen en sociale media zodat we hen kunnen inspireren en in hun kracht kunnen zetten om actief de inwoners van Voorschoten te duiden op het belang van een gezonde en veilige omgeving. Benieuwd naar het verdere verloop van dit project? Houd ons in de gaten!

Ook interessant

[/vc_column][/vc_row]