Het symposium

De afgelopen maanden zijn zeven openbare bibliotheken in ons land bezig geweest inzichten te verzamelen over hoe de openbare bibliotheek een communitybased hybride social learning platform kan worden. Een plek die mensen, kennis en organisaties met elkaar verbindt rond thema’s die spelen in de samenleving.

Tijdens het symposium delen wij graag met het bibliotheeknetwerk, de partners van de bibliotheek, experts betrokken bij The Third Space en alle overige geïnteresseerden tot welke inzichten we zijn gekomen en geven graag een doorkijkje hoe een Third Space eruit zou kunnen zien.

Wat is

The Third Space?

The Third Space is een initiatief van openbare bibliotheken De Nieuwe Kolk, Kennemerwaard, Lek & IJssel, FlevoMeer Bibliotheken, dbieb, DOK Delft, Hoogeveen en The Alignment House en wordt gefinancierd met subsidie van Stichting PICA. The Third Space wil een nieuwe context van handelen bieden voor de bibliotheekfunctie.

De Nederlandse bibliotheekwet WSOB (Wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoorzieningen) beschrijft de vijf kernfuncties van de openbare bibliotheek. Deze kernfuncties moeten allen bijdragen aan de ‘persoonlijke ontwikkeling en verbetering van de maatschappelijke kansen van het algemene publiek’.

 

Bij de invoering van de WSOB leverde de Commissie Cohen het rapport ‘Bibliotheek van de toekomst, Knooppunt voor kennis, contact en cultuur’ op (januari 2014). De visie van dit rapport werd en wordt breed gedragen. Essentie van de transitieopgave is die van collectie naar connectie. In het rapport staat:

“De bibliotheek is er voor wie meer wil en ontwikkelt zich tot een platform voor social learning waar mensen, ondersteund en gestimuleerd door de beschikbare hulpmiddelen, kunnen samenwerken en studeren. Bezoekers van de bibliotheek komen kennis halen én kennis brengen.” 

 

Tevens is te lezen hoe openbare bibliotheken zich moeten ontwikkelen in het fysieke en online domein:

”Beide domeinen zullen niet los van elkaar maar aanvullend op elkaar moeten functioneren: de digitale bibliotheek vormt een aanvulling op de fysieke en omgekeerd. Beide versterken en verrijken elkaar en in beide domeinen wordt men uitgenodigd tot gebruik van de ander. Met zo’n geïntegreerde benadering biedt de bibliotheek een rijkere ervaring en beleving voor de bezoeker.” 

Deze periode vraagt ook om een hybride platformfunctie voor de bibliotheken: een platform waarbij, afhankelijk van de behoeften van de doelgroep, fysiek en online naadloos in elkaar overlopen. Juist om zichtbaarheid en maatschappelijke relevantie te tonen. Deze doorontwikkeling zit hem in de platformfunctie voor social learning. Een geïntegreerde omgeving van het online en fysieke domein waarbij gebruikers/bezoekers kennis kunnen halen en brengen en daarin optimaal gefaciliteerd worden. Wij hebben dit ‘The Third Space’ genoemd, als hybride doorvertaling van de welbekende Third Place.

De kerngroep van bibliotheken en the Alignment House hebben deze handschoen opgepakt en zijn begonnen aan een verkennend onderzoek naar hoe een social learning platform voor de openbare bibliotheek eruit zou moeten zien. Wij doen dit op een OF/BY/FOR-ALL wijze, namelijk samen met de eindgebruiker. Tijdens het symposium delen we graag de reis tot nu toe, en denken we met jullie verder.

The Third Space

is een initiatief van:

     

Mede mogelijk

gemaakt door: